Acest website foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa dumneavoastră.
OK
Cum vor evolua imobiliarele anul acesta?
Începutul anului 2023 nu a fost ușor pentru sectorul imobiliar.
Inflația, războiul din Ucraina și constrângerile de pe zona de creditare și-au spus cuvântul.
Totuși, începând cu a 2-a jumătate a anului 2023 tendinţele au fost mai îmbucurătoare.

Piața locală rămâne în continuare una dintre cele mai ieftine din Uniunea Europeană și în plus dă dovadă de „un potențial de creștere semnificativ mai mare decât piețele din vestul Europei".

Cele mai noi date publicate de Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, indică o continuare a tendinței de creștere la nivelul prețurilor locuințelor și chiriilor în trimestrul al III-lea al anului trecut.

Dacă ne raportăm, însă, la perioada similară din 2022, observăm o ușoară reducere la nivelul prețurilor locuințelor, dar o creștere pe segmentul închirierilor.

Din 2010 și până în trimestrul III 2023, prețurile locuințelor au crescut cu 48% în UE, iar chiriile cu 22%.
În Estonia, de exemplu, prețurile locuințelor s-au triplat. Scumpirile au ajuns la 185% în Ungaria și la 158% în Lituania. Cele mai mari creșteri ale chiriilor s-au înregistrat tot în Estonia și în Lituania, cu 218%, respectiv cu 170%.
Dacă vorbim de piaţa locală putem menţiona că, atât trimestrul III, cât şi trimestrul IV al anului 2023 au înregistrat o creștere a preţurilor per m2 în special pentru apartamentele în blocurile noi, ceea ce înseamnă și o înviorare a pieței.

Cererea crescută pentru oferte în fondul locativ nou, oferta limitată pentru construcţii noi în raza oraşului generează respectiv şi creşterea preţului per m2 şi pentru apartamente în fondul locativ vechi.

Astfel, la începutul anului 2024 un apartament în bloc vechi (fără reparaţie) ar putea fi cumpărat cu preţ de la 1000 euro/m2, iar cele cu reparaţie de la 1200 euro/m2.

Apartamentele în blocurile noi au ajuns să coste de la 1100 euro/mp în varianta albă şi peste 1300-1400 euro/mp pentru cele cu reparaţie.

Piaţa chiriilor, a înregistrat de asemenea o evoluţie crescătoare a preţurilor, fapt datorat în primul rând fluxului de cetăţeni ucraineni
La ce să ne aşteptăm în anul 2024?
Cu siguranţă piața imobiliară își va continua tendinţa de apreciere anul acesta, mai ales în sezonul de vară.

Scăderea dobânzilor la creditare – unul din factorii ce va juca un rol important în anul 2024.

Astfel, la începutul acestui an dobânzile la creditele ipotecare variază de la 7.6 % anual, înregistrând pe parcursul anului 2023 o continuă tendinţă de scădere, iar asta va favoriza mai mulţi cetăţeni să opteze pentru credite ipotecare.

Concluzie
Procurarea sau vânzarea unei proprietăți poate fi dificilă, însă contactând agenții imobiliari RE/MAX Invest, vei găsi cu încredere noul tău ACASĂ.

Obține prețul cel mai bun, un proces de tranzacționare mai scurt, transparența comunicării, promovarea proprietății și implicarea totală a agentului.

Astfel, nivelul tău de satisfacție în cazul reprezentării exclusive va fi mult peste așteptări.