Interviu Natalia și Adrian Țurcanu - Brokeri Owneri RE/MAX Invest, Chișinău
Natalia și Adrian Țurcanu sunt proprietarii agenției RE/MAX Invest din Chișinău și au ales să ne povestească într-un scurt interviu despre piața imobiliară din Republica Moldova.
1. Care au fost motivele pentru care aţi ales franciza RE/MAX?

Fiind în căutarea unei idei de afaceri am studiat şi analizat multă informaţie, studii legate de tendinţele de business, diverse topuri în diverse domenii.

Alegerea finală a fost să optăm pentru o afacere în sistem de franciză imobiliară.

Alegerea brandului RE/MAX a fost determinată de mai mulţi factori:

a. Experiența de 47 de ani pe piaţă, prezenţa mondială a acestuia;
b. Orice persoană, familie la o anumită etapă a vieţii va dori să-şi satisfacă nevoia de a avea o locuinţă proprie, fie că vorbim de casă sau apartament;
c. Lipsa unui brand internaţional pe piaţa imobiliară din Republica Moldova
2. Care au fost primii pași în franciza imobiliară RE/MAX?

Contractul de franciză a fost semnat în februarie 2020, fiind precedat de o perioadă de tratative, discuţii cu reprezentanţii RE/MAX România şi apoi cu RE/MAX Moldova.

A urmat o perioadă de traininguri obligatorii pentru brokeri owneri, necesare a fi făcute până la deschiderea biroului.

Această perioadă a fost cumva îngreunată de pandemia de COVID-19, fiind imposibilă deplasarea fizică în România.

Deşi, am fost limitaţi la deplasări propriu-zise, am beneficiat în perioada martie-aprilie de un număr mare de alte traininguri, de această dată online, organizate de Academia RE/MAX, la care am avut ocazia să învăţăm de la diverşi speakeri, inclusiv străini.

Perioada de pandemie s-a suprapus cumva cu perioada de pregătire a biroului, iar deschiderea biroului RE/MAX Invest din Chișinău a fost posibilă imediat după relaxarea măsurilor epidemiologice.

Deşi, deschiderea biroului nu a fost să fie una grandioasă, cu organizarea unui eveniment de anvergură, la care să avem invitaţi speciali, totuşi sperăm să reuşim să organizăm un astfel de eveniment în timp cât mai scurt posibil.

Citește și: Evoluția pieței imobiliare post stare de urgență - previziunile echipei RE/MAX

3. Cum se prezintă piața imobiliară din Republica Moldova?

Piaţa imobiliară din Republica Moldova este în continuă creştere. Volumul tranzacţiilor imobiliare în 2019 a atins un număr record, fiind în creştere cu 40 % faţă de anul 2018. Statisticile arată că, pe parcursul anului 2019 au fost vândute 28 674 apartamente, mult peste prognozele făcute de experţi economici. Iar 80% din toate vânzările imobiliare au loc în capitală.

Anul 2020, plus perioada de pandemie denotă o nouă tendinţă pe piaţa imobiliară, şi anume construcţia a noi complexe rezidenţiale în suburbiile capitalei şi chiar în alte oraşe din republică.

Credem că, această tendinţă va fi menţinută şi în anul 2021.

Un alt factor care influenţează piaţa imobiliară din Republica Moldova este şi creşterea accesibilităţii procurării apartamentelor.

Aici putem vorbi despre mai multe posibilităţi pentru viitorii proprietari:

a. Programul Prima Casă devine în anul 2020 mai accesibil, fiind extinse categoriile de persoane care pot opta pentru acest program
b. Instituţiile financiare din Republica Moldova oferă mai multe tipuri de credite ipotecare;
c. Companiile de construcţie oferă posibilitatea procurării apartamentelor în rate.
Citește și: Familia RE/MAX se extinde în Republica Moldova

4. De ce sunt atrași proprietarii imobiliari din Republica Moldova?

În Republica Moldova o bună parte din proprietari preferă să-şi vândă/cumpere proprietăţile pe cont propriu.

Totalitatea proprietarilor care au vândut sau au cumpărat imobile prin intermediul agenţiilor imobiliare, pot fi împărţiţi în 2 grupuri mari: cei care au avut o experienţă pozitivă şi cei care au avut o experienţă negative.

Desigur, că pe piaţa imobiliară din Republica Moldova există profesionişti în acest domeniu, care prestează servicii calitative.

Dar în acelaşi timp, lipsa unei reglementări legale în acest domeniu, insuficienţa de instruiri pentru cei ce practică această activitate, lipsa unui Cod de Etică şi a transparenţei în relaţia dintre proprietar şi agentul imobiliar, știrbesc mult din imaginea acestuia, iar de aici vine şi atârnarea clienţilor faţă de serviciile prestate de agenţii imobiliari.

Ceea ce ne propunem odată cu deschiderea biroului RE/MAX Invest este să aducem o diferenţă clară între serviciile noastre pe piaţa imobiliară, schimbând modul în care se tranzacționează proprietăţile.

Ne dorim să prestăm servicii de consultanţă imobiliară la cele mai înalte standard de calitate cu respectarea principiilor de activitate: Conduită Etică, Professionalism, Focusul pe Client şi Acţiune Proactivă.